Click me :)

Sunday, 20 June 2010

HATI YANG TERLUKA

Selamat pagi duniaku.... segar dan sehat untuk diriku..
Aku bagai tak sabar2 untuk menulis kembali dalam blog ku ini...di office pun boleh jadi...aku tidak punya tugas lagi....tak tahu apa yang sepatutnya aku kan lakukan...owh tiba2 pembantuku memberikan aku sedikit tugas yang patut dilakukan...lega.
Dua hari cuti aku agak sebok sedikit. Maklumlah anakku akan kembali kesekolah..bermakna aku akan menghantarnya pulang ke asrama...MRSM Jasin, Melaka...hanya tinggal seorang anakku yang bersekolah...dah tua rupanya aku...baru sedar ke? Tidak...dah lama ku sedar perkara ini...cuma buat2 tak sedar.
Fikiranku tiba2 teringatkan sahabat ku...bagaimana ia sekarang....secepat kilat ku mencapai telefonku...tit tot tit tot keypad ditekan...terdengar suara halus yang sayu menyambut panggilanku..adakah sahabat ku dalam kepayahan? ku harap tidak...tapi harapan ku meleset sama sekali...benar sahabat ku sedang berperang dengan perasaannya sendiri...ku dapat tahu sang suami benar2 telah angau dengan sigadis yang ku anggap tak berapa muda itu...dia sedang dalam kerinduan yang amat sangat...sang suami tak betah tinggal dirumah...masanya dihabiskan diluar mencari ketenangan...konon untuk menghilangkan kenangan dengan sigadis itu....aku sungguh tak faham kepada ini lelaki...hampir putus asa sahabat ku untuk memujuk kembali sang suami ke pangkuannya...bila sang suami tetap berdegil..sahabat ku hilang pedoman..di arahkan sang suami untuk terus pergi meminang sigadis itu..kerana disana ada segala2nya yang dicari...kemewahan, kesenangan, tambah2 lagi kenikmatan.. menyampah aku dengar bila orang setua sang suami sahabat ku bercakap tentang nikmat..masih belum sedar lagi rupanya orang tua itu....dan dalam firasatku sang suami masih dalam pengaruh sihir yang amat kuat...segala2nya baik belaka pada pandangan sang suami bila bercakap tentang sang gadis...semuanya ok dan best... bertahun hidup bersama dengan sahabatku hilang manisnya entah kemana...luka hati nya juga tiada sapa yang tahu...malahan aku sahabatnya tidak dapat membantu untuk mengubati luka dihatinya...
Beginilah lumrah alam...manusia mudah lupa.
Sahabat ku...usahlah bersedih keterlaluan. Disyurga menanti kebahagian untuk mu..dunia ini hanya sementara saja...sabarlah selalau...
Hari ini aku dah mula dapat mengenal kerja ku sedikit...esok keje menantiku...aku mula rasa puas walau belum begitu yakin...Alhamdulillah Ya Tuhanku...berundur aku dulu sehingga ini...mataku dah mula layu...kecil dan mula hilang sedikit demi sedikit pemandangan...kemudian besar kembali..dan sekarang memang benar2 mengantuk....selamat malam.

No comments:

Post a Comment